Dag 12 - Reisverslag uit Sigiriya, Sri Lanka van Kim en Judith - WaarBenJij.nu Dag 12 - Reisverslag uit Sigiriya, Sri Lanka van Kim en Judith - WaarBenJij.nu

Dag 12

Blijf op de hoogte en volg Kim en Judith

30 September 2016 | Sri Lanka, Sigiriya

Vrijdag 30 september 2016

We hadden vanmorgen een bijzondere wake up call, namelijk iemand die bij ons op de deur klopte en riep "this is your wake up call!" Ik denk dat onze telefoon kapot was, want bij andere uit de groep werd netjes gebeld naar de telefoon. Maar goed, we waren al wakker want onze wekker was net gegaan dus er werd omgekleed en de koffers werden dichtgedaan en buiten de deur gezet. Tijd voor het ontbijt, net zoals de voorgaande dagen prima te eten. Het brood smaakt hier gelukkig niet zo zoet, dus even in de rooster en het is goed te eten. Daarnaast voldoende zoetige dingen om het zoet gehalte wel op peil te houden.

Onze route zou vandaag van Trincomalee naar Sirigiya gaan. Op het programma stond dus eigenlijk nog een tempel bezoek, maar omdat we anders vrij laat bij de Leeuwenrots aan zouden komen heeft Thusha die op de heen reis naar dit hotel al gedaan. Dat betekende een rechtstreekse weg van ongeveer 125 km naar de Leeuwenrots. Voordat we daar aan zouden beginnen werd er eerst nog koffie gedronken en werd er nog een alternatieve excursie aangeboden aan diegene die de Leeuwenrots niet op wilden of konden. In onze groep was het meer het geval van niet willen, dus er waren 5 personen die de rots vanaf een afstandje gezien hebben en vervolgens de alternatieve excursie zijn gaan doen. De meeste "ouderen" uit onze groep gingen overigens gewoon mee naar de rots toe.

Rond een uurtje of 12 kwamen we aan de bij de rots, jeetje mina hij is wel echt hoog. Weten we wel zeker dat we daar naar boven willen....? Maar natuurlijk, wij als jonkies van de groep laten ons zeker niet kennen en we gaan gewoon mee naar boven. Onze gids Thusha ging ook mee, en heeft onderweg nog het een en ander uitgelegd over wat er allemaal te zien was. Gelukkig maar want zo hadden we op verschillende plaatsen wat tijd om bij te komen. We konden het overigens wel op onze eigen tempo doen hoor, en dat was maar goed ook. Een dame uit de groep had het behoorlijk zwaar en heeft op het punt van opgeven gestaan, maar doordat ze haar eigen rustpauzes kon inlassen heeft ze de "ingang" van de Leeuw bereikt. Deze ingang zit ongeveer halverwege de rots en vanaf daar kun je verder naar boven om op het bovenste plateau van de rots te komen.

De Leeuwenrots was vroeger een hele grote tempel gebouwd door een van de koningen van Sri Lanka. Hij heeft op de rots 2 verblijven laten bouwen. De onderste voor in de droge tijd, en de bovenste voor in de regentijd. Dat betekende dat hij ongeveer 4 maanden boven verbleef en de rest beneden. De bovenste tempel had vroeger een grote leeuw als ingang (Je ging dan door de bek van de leeuw naar binnen). Helaas is deze verwoest en zijn alleen de grote poten nog te zien.

Onderweg naar de "ingang" van de tempel zijn de funderingen van de vele gebouwen nog goed te zien. Ook zijn er verschillende muurschilderingen oftewel Fresco's te zien. Helaas mag je tegenwoordig deze niet meer fotograferen omdat ze bang zijn dat de schilderingen nog meer beschadigd worden en er uiteindelijk niets meer te zien is.

Vandaag was het gelukkig niet zo druk, dat betekende dat we niet in de file stonden op de trappen en we dus ook voor de "ingang" van de tempel foto's konden maken. We vonden het toch knap van iedereen dat we dat punt gehaald hadden, en dus ook van ons zelf. Maar we waren er nog niet. Er was nog ongeveer 100 meter met trappen te beklimmen om het bovenste plateau van de Leeuwenrots te bereiken. Onze gids Thusha en Maaike de dame die het erg zwaar had, zijn bij de leeuwenpoten blijven wachten op ons. Het was een flinke trippel en we hebben dan ook af en toe naar wat adem gehapt, maar ook het bovenste plateau hebben we bereikt. Een schitterend uitzicht over de vallei en ook hier waren de vele funderingen van de bovenste tempel goed zichtbaar. De balzaal, de troon van de koning, zijn badhuis. We kregen korte uitleg van een lokale gids die het laatste stukje met ons mee naar boven was gegaan.
Boven hebben we even staan genieten van deze prestatie en van het mooie uitzicht, natuurlijk behoorlijk wat foto's gemaakt waaronder een groepsfoto met de mensen uit de groep die de top bereikt hadden. Deze groepsfoto hebben we bij de Leeuwenpoten nog eens overgedaan met Maaike en Thusha erbij.

Na nog wat rond te hebben gekeken (we kregen overigens maar weinig tijd van de lokale gids vonden wij) zijn we weer rustige naar beneden gegaan. De vele treden weer naar beneden gelopen, wat toch echt wel een stuk makkelijker is dan naar boven als je het mij vraagt. Had ik overigens al verteld dat je om de Leeuwenrots te beklimmen zo'n 1200 traptreden moet nemen. En dat dan keer 2 want we zijn ook nog omlaag gelopen, dus onze benen waren daar wel een beetje moe van. De rots is ongeveer 200 meter hoog en de Leeuweningang zit dus op ongeveer de helft.

Eenmaal terug bij de bus, helemaal bezweet en toch ook best wel moe, zijn we terug naar het restaurant gegaan, waar de mensen van de alternatieve excursie al op ons zaten te wachten. In het restaurant hebben we gebruik gemaakt van het buffet wat goed te doen was. Nadat iedereen gegeten en vooral bij gedronken was zijn we naar het hotel gereden. Daar hebben we op het balkonnetje even een spelletje gedaan voordat we zijn gaan douchen, wat echt wel nodig was. Straks nog even wat eten en morgen verlaten we dit hotel weer om naar Kandy te gaan. We zijn benieuwd, maar op dit moment vooral erg trots op ons zelf en de andere van de groep waarmee we de Leeuwenrots beklommen hebben. We hebben het toch maar mooi gedaan!

• 30 September 2016 - 17:21

Jacqueline:

Dat is dus een echte kuitenbijtertje geweest. Misschien toch nog spierpijn. Maar het was vast de moeite waard. Xxxx

• 30 September 2016 - 22:12

Marijke:

Jullie zijn toppers en verdienen een

• 01 Oktober 2016 - 12:16

Jacqueline Van Beek:

Wowwww wat een leuke welkome afwisseling deze twee laatste dagen ,lijkt me een geweldige reis!! Goed gedaan dames de beklimming maar ik had ook niet anders van jullie verwacht!

• 01 Oktober 2016 - 13:53

Marie -Therese:

Wauw wat een mooie ervaring. Ik zie het zo voor me zoals jullie deze dag en reis beschrijven. Vandaag zet het mij wel aan het denken. Waar zal ik eens gaan zitten in de regentijd